Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е излитал от

...
Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е излитал от
Коментари Харесай

Шефът на „Гранична полиция: Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг наркотици в Турция, не е излитал от България

Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е изхвърчал от България. Това съобщи пред NOVA  в първото си интервю директорът на Главна дирекция " Гранична полиция "  главен комисар Антон Златанов.
По думите му изхвърлената дрога е марихуана.
„ Задържаните по случая трима души са турски жители. Работим прелестно с турските ни сътрудници. От информацията от тяхна страна и предоставените координатите на влизане и излизане на това летателно средство в и от Турция демонстрират, че двете точки са на гръцко-турската граница. Няма данни хеликоптерът да е нарушил българо-турската граница. Официални данни, че летателното средство е изхвърчало или кацало в България няма ”, безапелационен е той.
" Вдигна се повече звук от нужното. Подхождам с извънреден почит и почитание към активността на „ Гранична полиция ” – изключително в миг, когато тя е във фокуса на публичното внимание освен в България, но и в Европейски Съюз. Основна задача е опазването на границата, която е освен българска, само че и европейска. Може би сега е най-тежката на фона на идното ни приемане в Шенген. Тъй като се подвигна звук първоначално, показах мнение, че никоя позиция не е непременно. И това не би следвало да е спънка за работата на тази конструкция и значимостта на поставените задания. Имах поддръжката на управлението на Министерство на вътрешните работи, на полицейския състав, за което съм признателен ", добави Златанов. 
Той разяснява и инспекциите, осъществени по отношение на полицейското насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет през 2020 година „ Основната неточност, която се шири в публичното пространство, е редно да се изясни най-сетне. Това, което се случва под колоните на Министерски съвет, не е от 2 септември. То е от първия ден на митингите – 10 юли. За всеки ден от митингите се прави друг проект и се назначава обособен отговорник. Протестите продължиха много дни. В първия ден на демонстрациите нищо не е предвещавало, че ще се случи сходно нещо. Съвсем други чиновници, на по-ниски равнища, управляват митинга. След разпространяването на тези клипове в обществените медии, бях извикан от управлението и ми беше сложена задача да ръководяохраната на протестите до края на юли персонално, на терен ”, уточни той. И акцентира, че в съответния ден на багра той не е бил на мястото, но е поел задачата от идващия, с цел да се успокои напрежението.
Тапите и дългото очакване за прекосяване на границата той разяснява по този начин: „ Лятото постоянно е натоварено заради пътникопотока към Гърция на български и румънски жители. Освен това турски жители се прибират от Германия в родината си за ваканциите. В последните 20 дни на всички Граничен контролно-пропусквателен пункт към Гърция се преминава за не повече от 25-30 минути. Оптимизирахме до най-много нашата активност ”.  
Златанов акцентира, че на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” тече главен ремонт. „ Строи се ново контролно-пропусквателен пункт и остарялото ще бъде отстранено. Тази дейност ще завърши до няколко месеца. Дотогава потенциалът на пункта ще е понижен на половина. Трябва да се премине през този интервал. От организационна позиция се работи на оптимален режим – работят всички гишета и коридори ”, изясни той усложненията на този Граничен контролно-пропусквателен пункт.
Главен комисар Антон Златанов акцентира, че положението на оградата по границата е положително. „ Във вътрешността на страната се задържат групи с незаконни мигранти. Но това, което остава прикрито е фактът, че в действителност доста по-голям брой не позволяваме да влязат в страната. Мигрантският напън се усилва непрекъснато. Очакваме лятото и есента да има пикове. В момента тече сходен пик и всеки ден е изключително тежък ”.
" Процентът на мигрантите, които влизат във вътрешността е много дребен, спрямо тези, които не се позволяват на самата ограда, а единствено за това денонощие са 800 недопуснати ", това съобщи Златанов пред публицисти в четвъртък. Той съобщи, че за шестмесечието, спрямо предходната година, от 55 хиляди недопуснатите мигранти са нарастнали до над 87 хиляди. Той добави, че се работи по две направление, главното е да не бъдат допускани, а тези, които преминат по някакъв метод ще се взема решение дали да бъдат арестувани.
" Те се пробват по всевъзможен метод да преминат, ние им противодействаме, за жалост го вършат от време на време с цената на здравето и живота на самите мигранти ", добави Златанов. Той заяви, че последните случаи са в цистерни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР